September 29, 2022

Prehabilitatie voor pancreas-patiënten: een interview met Allard Wijma

Allard Wijma

Is het haalbaar om fysiek kwetsbare pancreas-patiënten voorafgaand aan een grote operatie thuis te laten trainen op een fietsergometer? En worden patiënten na de trainingsperiode daadwerkelijk fysiek fitter voor de operatie? Deze vragen staan centraal in een lopend prehabilitatie-onderzoek van het UMCG in samenwerking met UMC Maastricht en het universitair ziekenhuis van Turijn, Italië. Arts-onderzoeker Allard Wijma van het UMCG praat ons bij over het onderzoek én geeft vast een inkijkje in de eerste resultaten.

Pancreas chirurgie is één van de meest ingrijpende en complexe vormen van chirurgie. Voor patiënten – die vaak boven de 75 jaar zijn en regelmatig ook nevenaandoeningen hebben – is dat vergelijkbaar met het lopen van een marathon. Wijma: “Om complicaties tijdens en na de operatie zoveel mogelijk te voorkomen, worden patiënten preoperatief gescreend op zes risicodomeinen, waar fysieke fitheid één van is. Blijkt na een CPET dat die fitheid onder de vastgestelde drempelwaarde van 11 ml/min/kg is, dan kan de patiënt worden geïncludeerd in de studie.”

Fit4Cure als prehabilitatie

Geïncludeerde patiënten krijgen een speciale fietsergometer thuis geïnstalleerd, waar ze in de vier weken voorafgaand aan de operatie drie keer per week op trainen. Het bijzondere aan deze fietsergometer is dat een fysiotherapeut aan de hand van de resultaten van een Steep Ramp Test een gepersonaliseerd trainingsschema op de fiets kan instellen én op afstand kan monitoren hoe de trainingen gaan. “Met dit concept van thuis trainen, wat Fit4Cure wordt genoemd, merken we dat het merendeel van de patiënten ook daadwerkelijk de trainingen voltooit. De drempel om voor de training naar een fysiotherapeut toe te gaan wordt weggenomen: de fietsergometer staat tenslotte in huis,” aldus Wijma.

Zichtbaar verbeterde fysieke fitheid

Na de trainingsperiode van vier weken, doet de patiënt nogmaals een CPET om te kijken of de fysieke fitheid vooruit is gegaan. De eerste resultaten zijn zeer positief. Wijma: “Van de patiënten die de trainingen helemaal voltooid hebben, ging de conditie echt vooruit.” Ook de patiënten zelf voelen zich fitter. “Patiënten zitten beter in hun vel en gaan met meer vertrouwen de operatie in. Patiënten hebben het gevoel dat ze zelf weer de regie krijgen in het behandeltraject en voelen zich optimaal voorbereid op de operatie. Meermaals hoor ik patiënten zeggen: laat die operatie maar komen.”

Bron: Sport & Geneeskunde, auteur: Nicole Boelens – ProCare

LinkedIn
Email
Print