October 21, 2022

De 4 voordelen van thuis trainen

thuis trainen

De technologie van Fit4Cure is zo ontworpen dat kwetsbare patiënten thuis kunnen trainen op een fietsergometer. Een uniek concept waar inmiddels al verschillende patiënten de vruchten van hebben geplukt. Maar waarom zou je patiënten niet gewoon laten trainen in een fysiotherapiepraktijk of revalidatiecentrum? Bewegingswetenschapper Dorianne Schuitema van Lode Holding vertelt de 4 belangrijkste voordelen van thuis trainen voor kwetsbare patiënten. 

 1. De patiënt wil het zelf 
  “Voor een verbetering van fysieke fitheid is het van belang dat de patiënt zoveel mogelijk trainingen van het trainingsprogramma uitvoert. Een hoge mate van therapietrouwheid is hierbij dus van belang. Uit een onderzoek waarbij aan patiënten is gevraagd hoe hun ideale trainingsprogramma eruitziet, bleek dat thuis trainen met een of meerdere bezoeken van een fysiotherapeut favoriet was¹.”

 2. Meer kans op succesvolle voltooiing trainingsprogramma 
  “Het idee dat de fietsergometer in de woonkamer, studeerkamer of slaapkamer staat, neemt een hoop drempels weg. Je kunt je voorstellen dat reizen naar een fysiotherapiepraktijk – met de nodige reistijd, reiskosten en parkeerkosten – een stuk hogere drempel voor een patiënt is, dan even een halfuurtje thuis op de fietsergometer stappen. Uit de eerste onderzoeksresultaten waar Fit4Cure wordt ingezet, is ook al te zien dat er een hoge trainingstrouw is. Oftewel: bijna alle patiënten volgen het volledige trainingsprogramma.”  

 3. Patiënten hebben eigen regie over hun trainingsschema
  “Met Fit4Cure kunnen patiënten zelfstandig inloggen op de fietsergometer. Ze kiezen dan ook zelf op welke momenten ze hun trainingsprogramma volgen. Dat geeft patiënten meer vrijheid om de trainingen te voltooien. Overigens betekent dit niet dat de fysio of behandelend arts geen grip meer heeft: zij kunnen namelijk in de webomgeving de trainingsduur en -intensiteit vooraf instellen en monitoren hoe de patiënt de trainingen heeft uitgevoerd.”  

 4. Bewegen beter ingebed in leefstijl van de patiënt 
  “Wat je graag wilt is dat patiënten niet alleen voor of na een medische ingreep gaan bewegen, maar dat ze op de lange termijn ook blijven doen. Door het trainen in de eigen omgeving aan te bieden, hopen we dat bewegen onderdeel wordt van de dagelijkse bezigheden en dat de drempel om te blijven bewegen daarmee kleiner wordt.”

Ferreira, V. et al. (2018). Maximizing patient adherence to prehabilitation: what do the patients say?. Supportive Care in Cancer, 26(8), 2717-2723

LinkedIn
Email
Print